Matematik Bölümü Seminerleri "Berlin-İstanbul-Harvard Üçgeninde Bir Mühendis ve Matematikçi: Richard von Mises (1883-1953)"

Konuşmacı: Dr. Emir ÖNGÜNER
Konu: Berlin-İstanbul-Harvard Üçgeninde Bir Mühendis ve Matematikçi: Richard von Mises (1883-1953)
Tarih: 10.03.2021 - Saat: 13:15
Yer: Seminer Zoom programı üzerinden online yapılacaktır. Katılmak isteyenlerin katılım bilgilerini alabilmeleri için huseyinuysal@istanbul.edu.tr adresine mail atmaları gerekmektedir.
Özet: Uygulamalı matematik ve mühendisliğin çeşitli dallarına önemli katkılarda bulunan Richard von Mises, meslek yaşamı boyunca birçok akademik kurumda bulunmuş ve ses getiren yayınlara imza atmıştır. Viyana'da aldığı mühendislik eğitimi ile bilim dünyasına adım atan von Mises, Berlin Üniversitesi'ndeki profesörlük döneminde uygulamalı matematik çalışmaları ile çıkış yakalamıştır. Almanya'daki rejim değişikliği von Mises'i de etkilemiş ve 1933-1939 yılları arası İstanbul Üniversitesi Matematik Enstitüsü'nde öğretim üyeliğinde bulunmuştur. II. Dünya Savaşı'nın yaklaşması ile Türkiye'den ayrılan bazı yabancı bilim insanları gibi von Mises de ABD'den aldığı daveti kabul etmiş ve vefatına kadar Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etmiştir.
Bu sunum dahilinde Richard von Mises'in Almanya, Türkiye ve Amerika üçgenindeki meslek hayatı ele alınacak ve özellikle İstanbul Üniversitesi bünyesindeki bilimsel faaliyetleri belgeler eşliğinde izah edilmeye çalışılacaktır.

Yaklaşan Etkinlikler

Konum